Az informatika terem és informatika oktatás megújulása

Emelt szintű informatikai oktatás - fényképek - ECDL-ről itt érhető el.
Informatika oktatás az iskolánkban; ide kattintva lehet tájékozódni.
ECDL oktatásról, vizsgákról, eredményekről további információk itt találhatók.
Modern iskola - új techonológiák az oktatásban.

Az informatika az a tantárgy, ahol az új ismeretek megjelenése a leggyorsabb. Ami ma modern volt, az holnap után már elavult. Például matematikából nem változik a tananyag, de informatikából az újabb programok és eszközök megjelenése miatt igen. Ha meg akarunk felelni az élet kihívásainak követnünk kell ezt a folytonos változást. Meg kell újulnunk.
Iskolán megfelel ennek a kihívásnak. Új eszközök, programok, oktatási módszerek kerültek használatra. Ezeknek a hasznát nem is bizonyíthatná más jobban, mint a sikeres ECDL vizsgák.

Új gépek és operációs rendszerek:
Az informatika terem 12 modern számítógéppel és monitorral gazdagodott. Ennek köszönhetően a diákok 16 db olyan számítógépet tudnak használni, amin több operációs rendszer is hozzáférhető. A Windows XP mellé, amit még sok család most is használ, feltelepítésre kerül a Windows 7 . Így a diákok számára lehetővé válik az újabb operációs rendszer megismerése. 13 számítógépen pedig egy harmadik operációs rendszer is megismerhető. Ez a Linux Ubuntu nevű programja. Ez azért fontos, mert a Linux egy ingyenen operációs rendszer, szabadon feltelepíthető bármelyik számítógépre.

Új szoftverek (programok):
A Windows XP, Windows 7, Ubuntu Linux operációs rendszerek mellett iskolánkban több más szoftver is telepítésre került. Ilyen az Internetről szintén szabadon letölthető és ingyenes irodai szoftvercsomag az Open Office , amely tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, adatbázis kezelőt, rajz és képszerkesztőt stb.
A számítógépes károkozók - vírusok - ellen az iskola összes gépére vásárolt intézményünk vírusirtó szoftvert, a ESET NOD vírusirtó szoftver. Ez különösen fontos lépés, mert a digitális tananyagok elterjedésével, és a digitális tábla használatával, nagy fontosságúvá vált a fájlok, állományok védelme. Hiszen senki sem szeretné, ha a szám&´tógépes károkozók tönkretennék a munkáját, és az előzőleg eltervezett óra megtarthatatlanná válna.
Az informatika tanításban kiemelt fontosságú a LanSchool teremfelügyeleti szoftver megvásárlása.

A LanSchool teremfelügyeleti szoftver:
Ezen keresztül a tanár teljes képet kap az óra alatt, melyik diák hol tart a feladattal és mit csinál. Nincs lehetőség lógásra, internetezésre. A diák a feladattal kell foglalkozzon, mert a tanár mindent lát, ami a diák gépén zajlik. A tanár a saját gépéről az összes tanulói gépet képes ellenőrizni és irányítani. Semmi sem maradhat titokban. Ami a diák gépén zajlik, naplózásra kerül. Korlátozhatók a diák gépének különböző funkciói. Például letiltható az Internet, hangszóró, programok stb.. A tanár teljesen táv vezérelheti a tanulói gépet. Monitorozhat egy számítógépet, vagy a terem összes gépét is egyszerre megfigyelés alatt tarthatja. Rögzítheti annak képét, billentyűleütéseit, internetböngészését.
Az ellenőrzés a tanulást szolgálja, de a korlátozások mellett segítő lehetőségeket is tartalmaz a szoftver. Programokat, fájlokat, segédanyagokat, videókat stb. nyithat meg a tanár a diák gépeken. A saját gépe képernyőjét kiküldheti a tanulókéra, ahol a diákok az előttük lévő monitorukon láthatják, hogyan kell a feladatot végrehajtani. Sőt! A tanárral együtt ők is elkészíthetik azt. Headset segítségével beszélgetést folytatható tanuló és a tanár között. A chat funkcióval egyéni szöveges segítséget kérhet és kaphat a diák.
A tanár teszteket küldhet ki a gépekre, feleltetheti, vizsgáztathatja ezen keresztül a tanulókat. Az eredmény, az értékelés megjelenik a tanári gép képernyőjét. Más fájlokat, feladatokat is kiküldhet és összeszedhet a tanári gépre.
Ez a program sokat jelentett a tanítás színvonalának emelésében, és nagymértékben segíti és könnyíti az informatikaoktatást az intézményben.

A megújulás hatása; az informatikai oktatás színvonal&´nak emelkedése:
A 2010/2011-es tanévben először, az ECDL-re járó 8. osztályos diákoknak lehetőségük volt a vizsgáik folytatására.
A teljes ECDL bizonyítvány 7 modulos, amiből a diákok a START bizonyítvánnyal már 4 modult teljesítettek, azaz a kezdő bizonyítványukat már megkapták, mert a negyedik vizsgát még novemberben letették. Akik folytatták levizsgáztak táblázatkezelés, és adatbáziskezelés modulból. Már csak egyetlen egy modul hiányzik, ami lehet a képszerkesztés, vagy a web kezdő.
ECDL oktatásról, vizsgákról, eredményekről további információk itt találhatók.

A jövőre vonatkozó oktatási tervek:
Szeretnénk esti informatikai oktatást bevezetni, amelyen az iskola diákjai felkészülhetnének a teljes ECDL bizonyítvány megszerzéséhez szükséges utolsó vizsga letételére, illetve a nyolcadik év végére a kiemelkedő tanulók részére megszerezhetővé váljon a 7 modulos, teljes ECDL bizonyítvány.
Intézményünk szeretne nyitni a település felnőtt lakossága felé is, és igény szerint, számukra is biztosítana informatikai oktatást.

Horváth Tünde

 

 

´´


(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)